Als voormalige Hanzestad heeft Zwolle in de vijftiende eeuw haar grootste bloeiperiode gekend. Dat is in de stad nog terug te zien. Zwolle, de cultuurhistorische Hanzestad, ademt één en al cultuur uit. De iconische Sassenpoort, de Peperbus, de verdedigingsmuur, de antieke gevels en de stervormige stadsgracht zijn de overgebleven kenmerken van de roemruchte geschiedenis van deze stad. Tip: kijk voor meer inspiratie naar ‘Hier zijn de Van Rossems’ NTR Zwolle-aflevering van 29 januari 2019. Ook zijn er originele winkels, gezellige pleinen en een fijne stadsgracht.

In Zwolle is dus altijd iets te doen. In de stad wonen veel studenten en dat merk je aan de bruisende sfeer, de vele fietsen, het culturele aanbod en het grote aantal gezellige restaurantjes en cafés. Neem de tijd voor de HanzeTour audiotour en leer deze monumentale Hanzestad goed kennen.

Wilt u op hoog niveau genieten? De Librije staat al jarenlang aan de culinaire top van Nederland. In 2004 is chefkok Jonnie Boer bekroond met een derde ster en samen met zijn (gast)vrouw Therèse zorgt hij al jaren voor een spektakel aan tafel. Daarom is een aantal maanden van tevoren reserveren écht noodzakelijk. Een diner in sterrenrestaurant De Librije vergeet je nooit meer. Maar ook elders in de stad kun je uitgebreid culinair genieten. HanzeTour gasten dineren bij nieuwkomer Noïs van TV chef Vincent van Benthem en zijn vrouw Laura.

De binnenstad van Zwolle is grootstedelijk en tegelijk intiem. Met smalle straatjes die uitkomen op pleinen waaraan eeuwenoude kerken en handelshuizen staan. De stervormige stadsgracht en naamgeving van de pleinen verraden het Hanzeverleden van de stad.

Museum de Fundatie is een blikvanger met z’n moderne, opvallende koepeldak tegen de achtergrond van een statige singel en dito stadspark. Als je ’s zomers de Overijsselse Vecht oversteekt met het voetveer, waan je je in andere tijden.

Zwolle. Hier zijn de Van Rossems.

De Van Rossems bezochten de voormalige Hanzestad Zwolle, die in de 15e eeuw haar grootste bloeiperiode heeft gekend. Dat is in de stad nog terug te zien. Klik op de foto.
NTR 35 minuten 

 

 

 

Hoogtepunten Zwolle

Eenmaal aangekomen in Hanzestad Zwolle stonden De Van Rossems ook even stil bij de imposante Sassenpoort. Deze stadspoort is de enige geheel bewaard gebleven poort en is van buitengewoon (inter)nationaal cultuurhistorisch belang. Vanaf 1308 ging men Zwolle beschermen. In de volgende eeuwen verschenen er steeds meer muurtorens, dubbele grachten en aan de zuidzijde dubbele ommuringen. Oorspronkelijk waren er 23 torens opgenomen in de muur. De Steenpoort, een stadspoort uit 1488, de Wijndragerstoren, de Pelsertoren en de Zwanentoren zijn gedeeltelijk bewaard gebleven.

Ook bekend in Hanzestad Zwolle is de Peperbus, een Laatgotische toren uit 1454 behorende bij de Basiliek van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming. Dan is er ook nog de Grote of Sint-Michaëlskerk, een driebeukige hallenkerk uit 1406 in de stijl van de Nederrijnse gotiek. De Van Rossems stonden ook uitgebreid kritisch stil bij het glazen beeld van Sint-Michaël. In de oude Broerenkerk is overigens tegenwoordig boekhandel Waanders gevestigd. Dat moet u zien.

Behalve de bekende Peperbus troffen de Van Rossems nog een ander iconisch gebouw aan: het hedendaagse Museum De Fundatie met dat enorme ei op het dak. Uiteraard hadden ze ook hier een mening over. Ga zelf ook even kijken.