Als voormalige Hanzestad heeft Zwolle in de vijftiende eeuw haar grootste bloeiperiode gekend. Dat is in de stad nog terug te zien. Zwolle, de cultuurhistorische Hanzestad, ademt één en al cultuur uit. De iconische Sassenpoort, de Peperbus, de verdedigingsmuur, de antieke gevels en de stervormige stadsgracht zijn de overgebleven kenmerken van de roemruchte geschiedenis van deze stad. Tip: kijk voor meer inspiratie naar ‘Hier zijn de Van Rossems’ NTR Zwolle-aflevering van 29 januari 2019. Ook zijn er originele winkels, gezellige pleinen en een fijne stadsgracht.

In Zwolle is dus altijd iets te doen. In de stad wonen veel studenten en dat merk je aan de bruisende sfeer, de vele fietsen, het culturele aanbod en het grote aantal gezellige restaurantjes en cafés. De binnenstad van Zwolle is grootstedelijk en tegelijk intiem. Met smalle straatjes die uitkomen op pleinen waaraan eeuwenoude kerken en handelshuizen staan. De stervormige stadsgracht en naamgeving van de pleinen verraden het Hanzeverleden van de stad.

Museum de Fundatie is een blikvanger met z’n moderne, opvallende koepeldak tegen de achtergrond van een statige singel en dito stadspark. Als je ’s zomers de Overijsselse Vecht oversteekt met het voetveer, waan je je in andere tijden.

Hoogtepunten Zwolle

Bekend is de Peperbus, een Laatgotische toren uit 1454 behorende bij de Basiliek van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming. Idem de Grote of Sint-Michaëlskerk, een driebeukige hallenkerk uit 1406 in de stijl van de Nederrijnse gotiek. De Van Rossems stonden ook uitgebreid stil bij het glazen beeld van Sint-Michaël. In de oude Broerenkerk is tegenwoordig boekhandel Waanders gevestigd. Dankzij de ambiance een fantastische belevenis.

Vanaf 1308 ging men de stad beschermen door middel van muren, torens en poorten. In de 15e eeuw verschenen muurtorens, dubbele grachten en aan de zuidzijde dubbele ommuringen. Oorspronkelijk waren er 23 torens opgenomen in de muur. De Sassenpoort is de enige geheel bewaard gebleven poort en is van buitengewoon (inter)nationaal cultuurhistorisch belang. De Steenpoort, een stadspoort uit 1488, de Wijndragerstoren, de Pelsertoren en de Zwanentoren zijn gedeeltelijk bewaard gebleven.

De Librije staat al jarenlang aan de culinaire top van Nederland. In 2004 is chefkok Jonnie Boer bekroond met een derde ster en samen met zijn (gast)vrouw Therèse zorgt hij al jaren voor een spektakel aan tafel. Daarom is een aantal maanden van tevoren reserveren écht noodzakelijk. Een diner in sterrenrestaurant De Librije vergeet je nooit meer. Maar ook elders in de stad kun je uitgebreid culinair genieten.