Zutphen blijkt een stad te zijn waar de Van Rossems blij door worden verrast. Als Vincent niet net al was verhuisd, zou hij serieus overwegen Zutphen als woonplaats te kiezen. Hij komt tot die conclusie nadat het drietal de vele torens van de stad aan de IJssel heeft bewonderd, het nabijgelegen Museum MORE heeft bezocht en van het vele groen in de stad heeft genoten. Maarten is enthousiast over de Librije (de kettingbibliotheek, niet het restaurant) waar hij oog in oog komt te staan met een eerste druk van het destijds ketterse boek van Copernicus, waarin niet de aarde maar de zon tot centrum van ons zonnestelsel werd verklaard. Bron: NTR Uitgezonden op dinsdag 4 februari 2020

Hanzestad Zutphen wordt ook wel eens de Torenstad genoemd, vanwege de historische torens die je vindt in deze stad. Een groot deel van de monumentale bouwwerken en het historische centrum van de stad ontstonden in de Hanzetijd. Zutphen sloot zich in de 12e eeuw aan bij de Hanze, een verbond tussen verschillende steden om de handel te bevorderen. Dit verbond zorgde in Zutphen voor grote rijkdom.

Met een beetje fantasie ziet u een Kogge aanleggen tegen het decor van de skyline van Zutphen. Wie per fiets de stad aandoet wordt getroffen door de weidse schoonheid van de IJssel en de IJsselvallei. Hanzestad Zutphen stond bekend om zijn haring, boter en bier. Van de veertig bierbrouwerijen bestaat nu alleen nog Stadsbrouwerij Cambrinus. U kunt er de middeleeuwse sfeer nog steeds proeven en dat geldt voor meer plekken in torenstad Zutphen.

De binnenstad is kleinschalig, met z’n bochtige straatjes, intieme pleintjes en verborgen hofjes. Grote winkelketens vindt u er niet, maar achter menig mooie gevel huist een origineel winkeltje. Er zijn tal van historische pakhuizen, koopmanshuizen, torens en zelfs een voormalig stadspaleis te bewonderen: Hof van Heeckeren.

Toeristentip is de fluisterboot die u over de Berkel en onder de Middeleeuwse stadspoort brengt naar de IJsselkade waar ooit de Koggeschepen hun lading kwamen lossen.

Hoogtepunten in Zutphen

Met name de Walburgiskerk steekt boven de torenstad uit. De Walburgiskerk is een van de tien mooiste kerken van Nederland. Hij dateert uit de elfde eeuw. U vindt er onder meer een kaarsenkroon uit 1395, met daarop een religieus beeldverhaal.

In de vestingstad Zutphen zijn nog vele vestingwerken te vinden rondom de stad, denk bijvoorbeeld aan de stadspoorten Drogenapstoren, Berkelpoort of de Nieuwstadspoort. Verder kunt u de stadsmuur en de Bourgonjetoren nog bewonderen. In de vijftiende-eeuwse Bourgonjetoren stonden vroeger de kanonnen van de stad Zutphen. De toren is gebouwd tijdens Bourgondische dreiging en moest Zutphen beschermen tegen de Bourgondiërs. De toren is twaalf meter hoog en heeft muren van wel vier meter dik. TIP: Bij de Berkelpoort (zie foto bovenin) kunt u de fluisterbootjes vinden. Tijdens een tocht met een fluisterboot over de grachten waar vroeger de handel vervoerd werd van en naar de IJsselkade. vertelt de schipper u allerlei weetjes over het rijke verleden van Zutphen en kunt u deze Hanzestad ook een keer vanaf het water bekijken.

De Oude Bornhof is een hofje aan de Zaadmarkt. De geestelijke Borro deelde er in 1300 zijn huis met de armen van de stad. Nu vind je er het Genietcafé. Aan dezelfde Zaadmarkt vindt u naast Dat Bolwerck ook de Drogenapstoren waar de Van Rossems even bij stilstonden.