Zutphen blijkt een stad te zijn waar de Van Rossems blij door worden verrast. Als Vincent niet net al was verhuisd, zou hij serieus overwegen Zutphen als woonplaats te kiezen. Hij komt tot die conclusie nadat het drietal de vele torens van de stad aan de IJssel heeft bewonderd, het nabijgelegen Museum MORE heeft bezocht en van het vele groen in de stad heeft genoten. Maarten is enthousiast over de Librije (de kettingbibliotheek, niet het restaurant) waar hij oog in oog komt te staan met een eerste druk van het destijds ketterse boek van Copernicus, waarin niet de aarde maar de zon tot centrum van ons zonnestelsel werd verklaard. Bron: NTR Uitgezonden op dinsdag 4 februari 2020

Hanzestad Zutphen wordt ook wel eens de Torenstad genoemd, vanwege de historische torens die je vindt in deze stad. Een groot deel van de monumentale bouwwerken en het historische centrum van de stad ontstonden in de Hanzetijd. Zutphen sloot zich in de 12e eeuw aan bij de Hanze, een verbond tussen verschillende steden om de handel te bevorderen. Dit verbond zorgde in Zutphen voor grote rijkdom.

Met een beetje fantasie ziet u een Kogge aanleggen tegen het decor van de skyline van Zutphen. Wie per fiets de stad aandoet wordt getroffen door de weidse schoonheid van de IJssel en de IJsselvallei. Hanzestad Zutphen stond bekend om zijn haring, boter en bier. Van de veertig bierbrouwerijen bestaat nu alleen nog Stadsbrouwerij Cambrinus. U kunt er de middeleeuwse sfeer nog steeds proeven en dat geldt voor meer plekken in torenstad Zutphen.

De binnenstad is kleinschalig, met z’n bochtige straatjes, intieme pleintjes en verborgen hofjes. Grote winkelketens vindt u er niet, maar achter menig mooie gevel huist een origineel winkeltje. Er zijn tal van historische pakhuizen, koopmanshuizen, torens en zelfs een voormalig stadspaleis te bewonderen: Hof van Heeckeren.

Toeristentip is de fluisterboot die u over de Berkel en onder de Middeleeuwse stadspoort brengt naar de IJsselkade waar ooit de Koggeschepen hun lading kwamen lossen.

Hoogtepunten in Zutphen

Bij de oude entree van Hanzestad Zutphen treft u de Berkelpoort. Daar kunt u tegenwoordig de fluisterbootjes vinden. Maak de vaartocht over de Berkel en de grachten waar vroeger de handel vervoerd werd van en naar de IJsselkade. Ondertussen vertelt de schipper u allerlei weetjes over het rijke verleden van Zutphen en zo kunt u deze Hanzestad ook een keer vanaf het water bekijken.

Aan de Zaadmarkt vindt u naast Dat Bolwerck ook de Drogenapstoren waar de Van Rossems even bij stilstonden. In de vestingstad Zutphen zijn nog vele vestingwerken te vinden zoals de stadsmuur en de Bourgonjetoren. In deze vijftiende-eeuwse toren stonden vroeger de kanonnen van de stad Zutphen. De toren is twaalf meter hoog en heeft muren van wel vier meter dik.

In het hart van het middeleeuwse centrum van Hanzestad Zutphen staat het Wijnhuis dat al in de 15e eeuw een torentje had. Het was naast een herberg ook een stadswaag. Handelaren waren verplicht om hun producten eerst te laten wegen voordat ze die op de markt mochten aanbieden. Zowel muntgeld als handelswaar en wijn werden er gewogen. Het fungeerde ook als onderkomen van de stadswacht en was de plaats waar het stadsbestuur de openbare aankondigingen liet uitspreken. In 1420 werd de stad eigenaar van het pand.