Kampen sloot zich in 1441 aan bij het Hanzeverbond. In dit verbond werkten verschillende steden samen om de handel zo goed mogelijk te laten verlopen en de belangen van koopmannen te behartigen. Kampen had veel invloed binnen de Hanze. Zo werd er een brug over de IJssel aangelegd, zodat Kampen meer binding zou krijgen met het achterland. Andere Hanzesteden waren het hier niet mee eens, maar het gebeurde uiteindelijk toch.

De eeuwenoude Hanzestad Kampen leent zich perfect voor een ontdekkingstocht. Bewonder de historische gebouwen in deze stad en geniet van de authentieke sfeer in deze stad. De stad ligt strategisch aan de IJssel en de Zuiderzee. Het maritieme karakter van de stad vind je ook terug in de diverse jachthavens.

In de binnenstad vind je veel panden die het rijke verleden van de stad weerspiegelen. De Bovenkerk torent hoog boven de stad uit, langs de kade liggen indrukwekkende oude zeilschepen. In 2016 werd een Kogge gelicht in de IJssel even verderop. In het Stedelijk Museum van Kampen vind je vondsten uit dit illustere Hanzeschip. Kampen werd rijk door onder andere de handel in tabak. Sigarenfabriek De Olifant is nog steeds in bedrijf. Kampens religieuze achtergrond vind je  terug in het intieme ikonenmuseum.

Kampen ligt in de regio IJsseldelta te midden van veel natuurschoon en water. Buiten het centrum van Kampen vind je oude terpboerderijen. Maar het sfeervolle historische centrum van de stad is de echte trekpleister in de regio. Je vindt hier allerlei prachtige bouwwerken zoals het oude stadhuis uit de 14e eeuw en verschillende stadspoorten, musea die zijn gewijd aan de interessante geschiedenis van Kampen en gezellige winkelstraatjes.

 

 

 

Hoogtepunten in Kampen

Hanzestad Kampen kent veel Middeleeuwse bezienswaardigheden waaronder haar 3 stadspoorten. De Broederpoort stamt uit het jaar 1456. Een andere poort heet de Koornmarktspoort, waarschijnlijk uit de 15e eeuw en tot slot is er de Cellebroederspoort uit 1465.

Aan de Kamper Koggewerf ligt de enige Kogge van Nederland. De originele Koggen werden in de 12e tot de 15e eeuw op grote schaal gebruikt. De platte bodem van een Kogge was heel kenmerkend en zorgde voor veel laadruimte. In de gemiddelde Kogge kon wel honderd keer de lading van een enkele karrenvracht. Koggen waren er in diverse maten en daardoor een uitermate geschikt scheepstype om langs de belangrijkste handelssteden van die tijd te varen, De Hanzesteden.

Overige bezienswaardigheden in Kampen zijn het Raadhuis uit de 14e eeuw, het Gotisch huis en de Sint Nicolaas kerk. Beklim de 163 treden van de Nieuwe Toren en geniet van het uitzicht.