Kampen sloot zich in 1441 aan bij het Hanzeverbond. In dit verbond werkten verschillende steden samen om de handel zo goed mogelijk te laten verlopen en de belangen van koopmannen te behartigen. Kampen had veel invloed binnen de Hanze. Zo werd er een brug over de IJssel aangelegd, zodat Kampen meer binding zou krijgen met het achterland. Andere Hanzesteden waren het hier niet mee eens, maar het gebeurde uiteindelijk toch.

De eeuwenoude Hanzestad Kampen leent zich perfect voor een ontdekkingstocht. Bewonder de historische gebouwen in deze stad en geniet van de authentieke sfeer in deze stad. De stad ligt strategisch aan de IJssel en de Zuiderzee. Het maritieme karakter van de stad vind je ook terug in de diverse jachthavens.

In de binnenstad vind je veel panden die het rijke verleden van de stad weerspiegelen. De Bovenkerk torent hoog boven de stad uit, langs de kade liggen indrukwekkende oude zeilschepen. In 2016 werd een Kogge gelicht in de IJssel even verderop. In het Stedelijk Museum van Kampen vind je vondsten uit dit illustere Hanzeschip. Kampen werd rijk door onder andere de handel in tabak. Sigarenfabriek De Olifant is nog steeds in bedrijf. Kampens religieuze achtergrond vind je  terug in het intieme ikonenmuseum.

Kampen ligt in de regio IJsseldelta te midden van veel natuurschoon en water. Buiten het centrum van Kampen vind je oude terpboerderijen. Maar het sfeervolle historische centrum van de stad is de echte trekpleister in de regio. Je vindt hier allerlei prachtige bouwwerken zoals het oude stadhuis uit de 14e eeuw en verschillende stadspoorten, musea die zijn gewijd aan de interessante geschiedenis van Kampen en gezellige winkelstraatjes.

 

 

 

Hoogtepunten in Kampen

De stad kent veel toeristische bezienswaardigheden, waaronder de stadspoorten. Hanzestad Kampen heeft wel 3 stadspoorten die nog 100% intact zijn. Eén van die stadspoorten is de Broederpoort, deze stamt uit het jaar 1456. Een andere poort heet de Koornmarktspoort, waarschijnlijk uit de 15e eeuw en tot slot de Cellebroederspoort die stamt uit 1465.

Op de Kamper Koggewerf ligt de enige nog varende HanzeKogge van Nederland. De platte bodem van een Kogge was heel belangrijk want die zorgde voor veel laadruimte. In de gemiddelde Kogge kon wel honderd keer de lading van een enkele karrenvracht. Met de snelle groei van de steden vanaf de twaalfde eeuw, en daarmee ook de te voeden inwoners, was veel laadruimte erg belangrijk. Daarnaast kon een Kogge dag en nacht doorvaren, wat het vervoer ook een stuk sneller maakte dan reizen over land. De Kogge werd in de periode 1150-1450 op grote schaal gebruikt. Koggen waren er in diverse maten en daardoor een uitermate geschikt scheepstype om langs de belangrijkste handelssteden van die tijd te varen, De Hanzesteden.

Andere bezienswaardigheden in Kampen zijn het raadhuis uit de 14e eeuw, het Gotisch huis en de Sint Nicolaas kerk. Beklim ook de 163 treden van de Nieuwe Toren en kijk uit over de stad. Tijdens de Kamper Ui(t)dagen wordt traditioneel een koe aan deze toren gehangen.