Hanzestad Hattem is een klein stadje aan de noordrand van de Veluwe. Aan het einde van de Middeleeuwen sloot dit bescheiden stadje zich aan bij het Hanzeverbond. Dit verbond was bedoeld om de handel te bevorderen tussen verschillende steden en om aangesloten handelslieden te beschermen tegen feodale leenheren. Het Hanzeverbond zorgde ervoor dat veel steden uitgroeiden tot bloeiende handelssteden.

Het kleine stadje Hattem is zo pittoresk dat schilders het graag wilden vastleggen. En niet alleen het stadje, ook de wolkenluchten boven de IJssel. Jan Voerman en Anton Pieck konden er geen genoeg van krijgen.

Hattem profiteerde in de middeleeuwen van de aanvoer van onder andere graan. In de stad is een bakkerijmuseum gevestigd dat veel bezoekers trekt.

De prachtig gerestaureerde Dijkpoort geeft toegang tot gezellige winkelstraatjes en pleintjes met knusse restaurants. Hattem ligt op de overgang van het Veluwemassief naar de polder en de rivier met uiterwaarden. De tussen wallen gelegen weilanden zijn broedplaatsen van veel vogelsoorten.

Hoogtepunten Hattem

Betreed de trappen van deze 14e Eeuwse poort, betast de dikke muren, kijk uit via de schietgaten naar de IJssel en ervaar even het leven van toen. Geniet van de weidse schoonheid van de IJssel en de IJsselvallei.

Het kleine Hattem is maar liefst drie musea rijk. In het Voerman Museum Hattem zijn prachtige werken te bewonderen Jan Voerman senior en junior, nationaal bekend vanwege zijn aquarellen uit de Verkadealbums. Illustrator Anton Pieck was zeer gecharmeerd van Hattem. Hier herkende hij de sfeer uit zijn eigen werk. Geen wonder dat het Anton Pieck Museum in Hattem een plaatsje vond, ontworpen door de meester zelf. In het Nederlands Bakkerijmuseum wordt op verrassende wijze de geschiedenis van brood en banket weergegeven. Regelmatig wordt er gebakken in een unieke 200 jaar oude takkebossenoven.

In de binnenstad zijn veel authentieke smaakwinkeltjes en heerlijke terrassen. Bezoek in elk geval het Bonbon Atelier A3 van chocolatier en patissier Jeroen Kikkert.