In de middeleeuwen maakte Hasselt deel uit de Hanze, een handelsverbond dat is ontstaan vanuit steden in Noord-Duitsland. In 1367 wordt Hasselt voor het eerst als Hanzestad genoemd. Door de handel groeit de welvaart en bloeit de cultuur. De Hanzesteden in de IJsselstreek liepen voorop bij de verspreiding van de Moderne Devotie en de boekdrukkunst. Als lid van de Hanze beleefde Hasselt twee eeuwen van voorspoed. In de loop van de 16de eeuw houdt de economische neergang van de stad gelijke tred met de teloorgang van de Hanze. Tegenwoordig is Hasselt, samen met andere Hanzesteden in de IJsselstreek, een toeristische trekpleister.

In Hasselt ligt de geschiedenis op straat. Wandel met een ervaren gids langs de sfeervolle grachten en de smalle straatjes. Hanzestad Hasselt zit vol verhalen uit een ver en minder ver verleden. De stadswandeling duurt ongeveer anderhalf uur en voert langs alle hoogtepunten uit de roemrijke historie van de stad. Hasselt heeft net als Amsterdam een grachtengordel met pittoreske bruggetjes en mooie gevels. Het is allemaal prachtig bewaard gebleven. Veel panden hebben nog oude gevelstenen. De stad heeft verder veel verborgen plekjes, lommerrijke straatjes en een gerestaureerde zeewering. Er zijn meer dan 70 rijksmonumenten.

Hoogtepunten in Hasselt

De Vispoort of Waterpoort dateert uit de 14e eeuw. Het is één van zes stadspoorten die Hasselt vroeger rijk was. In de stadsmuur zit een ingemetselde kogel ter herinnering aan een beschieting in 1657.

Het Oude Stadhuis van Hanzestad Hasselt is een van de oudste raadhuizen van Nederland. Binnen is de VVV en is er een antieke wapencollectie te bezichtigen. In de ruim 600 jaar oude Sint Stephanus-kerk kunt u middeleeuwse muurschilderingen bekijken en de toren beklimmen.

Van de oorspronkelijke zeewering langs de voormalige Zuiderzee is alleen de ‘Stenendijk’ bij Hasselt nog te bezichtigen. De gerestaureerde dijk is een kilometer lang. De Stenendijk is een unieke dijk in Nederland en is aangewezen als Rijksmonument.