Rond het jaar 1252 sloot Hanzestad Harderwijk zich aan bij de Duitse Hanze, een handelsverbond tussen verschillende steden. Het Hanzeverbond was bedoeld om handelslieden te beschermen en de handel uit te breiden. Harderwijk lag destijds aan de Zuiderzee, een ideale ligging voor handel via schepen.

Het is dan ook niet gek dat de koggeschepen uit Harderwijk overal gespot werden op zee met flinke handelsladingen. Het komen en gaan van handelaren zorgde voor veel bedrijvigheid in Harderwijk. Er werd onder andere gehandeld in wol, huiden, haring en hout. Vooral in de veertiende eeuw werd er veel verhandeld in Harderwijk. Er zijn zelfs nog delen van de oude muur te vinden, compleet met indrukwekkende torens.

Dat bruisende vindt u tegenwoordig nog steeds in Harderwijk in de vorm van gezellige winkels, terrassen en restaurants.┬áDe culinaire stad biedt volop leuke restaurants voor elke smaak en elk budget. Voor de gasten van HanzeTour is gekozen voor de ambitieuze ondernemers van nieuwkomer Gastrobar Savage: ‘Savage wil geen Michelinster. Maar we gaan wel gerechten serveren op een hoger niveau.”

Hoogtepunten Harderwijk

Zet bij aankomst in het centrum van Hanzestad Harderwijk uw E-bikes even op slot want in de Harderwijker binnenstad zijn er twee organisaties actief die stadswandelingen verzorgen: Stichting Rondeel en het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen. Met passie en plezier leiden de enthousiaste stadsgidsen u naar de mooiste plekjes van de stad en vertellen u over de boeiende geschiedenis en de geheimen van deze Hanzestad.

Het belangrijkste monument van Harderwijk is de Grote Kerk op het Kerkplein. Oorspronkelijk was het een kleine kerk, de Mariakapel, gebouwd aan het eind van de veertiende eeuw. In 1415 werd de Mariakapel vergroot en groeide later uit tot een monumentale kerk met een zeventig meter hoge toren.

Nu u toch in Harderwijk bent, vergeet niet de oude stadsmuren te bekijken. En als u de muur volgt dan komt u de indrukwekkende Vischpoort en de Smeepoort tegen. Op de Vischmarkt zijn ook een aantal fraaie herenhuizen te bewonderen.