Rond het jaar 1252 sloot Hanzestad Harderwijk zich aan bij de Duitse Hanze, een handelsverbond tussen verschillende steden. Het Hanzeverbond was bedoeld om handelslieden te beschermen en de handel uit te breiden. Harderwijk lag destijds aan de Zuiderzee, een ideale ligging voor handel via schepen.

Het is dan ook niet gek dat de koggeschepen uit Harderwijk overal gespot werden op zee met flinke handelsladingen. Het komen en gaan van handelaren zorgde voor veel bedrijvigheid in Harderwijk. Er werd onder andere gehandeld in wol, huiden, haring en hout. Vooral in de veertiende eeuw werd er veel verhandeld in Harderwijk. Er zijn zelfs nog delen van de oude muur te vinden, compleet met indrukwekkende torens.

Dat bruisende vindt u tegenwoordig nog steeds in Harderwijk in de vorm van gezellige winkels, terrassen en restaurants. De culinaire stad biedt volop leuke restaurants voor elke smaak en elk budget. Vanuit de historische binnenstad sta je binnen 2 minuten bij de Veluwerandmeren! Een heerlijke plek voor een boottocht, of om heerlijk te relaxen met een picknickmand.

Hoogtepunten Harderwijk

Zet uw gratis HanzeTour E-bike even op slot want in de Harderwijker binnenstad zijn er twee organisaties actief die stadswandelingen verzorgen: Stichting Rondeel en het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen. Met passie en plezier leiden de enthousiaste stadsgidsen u naar de mooiste plekjes van de stad en vertellen u over de boeiende geschiedenis en de geheimen van deze Hanzestad.

Een culinair begrip in Harderwijk: De Ouderwetse Bakkerij, te vinden aan de Kleine Marktstraat. Hier bakt men nog op ambachtelijke wijze het lekkerste brood en de beroemde ‘Vischpoortjes’.

Vergeet niet de oude stadsmuren te bekijken. Want als u de muur volgt dan komt u de indrukwekkende Vischpoort en de Smeepoort tegen. Op de Vischmarkt zijn ook een aantal mooie herenhuizen te bewonderen.