Als je in Hanzestad Elburg rondwandelt lijkt het wel alsof je in een tijdmachine naar de middeleeuwen bent gestapt. Loop langs de oude stadswallen, door de smalle steegjes met keitjesstoepen en langs de monumentale bouwwerken in Elburg om de authentieke sfeer goed in je op te kunnen nemen. Het meest kenmerkende en het markantste van Elburg is de monumentale entree. Het is een stadspoort die u gezien moet hebben. De Vischpoort werd gebouwd in de eerste helft van de 15e eeuw. De poort ligt nabij de haven van de Gelderse stad Elburg.

Alleen al binnen de stadswallen heeft Elburg 250 monumenten. Het andere belangrijke monument is het iconische Agnietenklooster. Vroeger konden gewone burgers in de benedenkapel van het klooster diensten bijwonen. De nonnen woonden de dienst bij in de bovenkapel. Tegenwoordig is het Museum Elburg gevestigd in het klooster. Er worden geen diensten meer gehouden. Elburg was vroeger een vissersplaats aan de Zuiderzee. Met de komst van de Afsluitdijk in 1932 ging die functie van de stad verloren. Visserij maakte plaats voor andere beroepen. In de jachthaven van Elburg vind je nog steeds botters, oude houten schepen, die de herinnering aan het visserijverleden van Elburg levend houden. De haven wordt nu vooral gebruikt door watersporters.

Hoogtepunten Elburg

Wandel onder de monumentale Vischpoort door, maak een selfie en bekijk vervolgens de haven. In de jachthaven van Elburg vind je nog steeds botters, oude houten schepen en Bottermuseumwerf De Hellege die de herinnering aan het visserijverleden van Elburg levend houden.

Het meest bekend van Elburg is het iconische Agnietenklooster. Breng een bezoek aan Museum Elburg en haar kloostertuin.

Tip: Is het lekker weer? Vlakbij de Vischpoort vind je ijssalon Casa Piccola. Niet overslaan! Een paar pandjes verder zit De Smaakmakerij voor zuivelproducten en lekkernijen. Genieten!