Als je met de HanzeTour audiotour in Hanzestad Elburg rondwandelt lijkt het wel alsof je in een tijdmachine naar de middeleeuwen bent gestapt. U loopt langs de oude stadswallen, door de smalle steegjes met keitjesstoepen en langs de monumentale bouwwerken in Elburg. Het meest kenmerkende en het markantste van Elburg is de monumentale entree. Het is een stadspoort die u gezien moet hebben. De Vischpoort werd gebouwd in de eerste helft van de 15e eeuw. De poort ligt nabij de haven van de Gelderse stad Elburg.

Alleen al binnen de stadswallen heeft Elburg 250 monumenten. Het andere belangrijke monument is het iconische Agnietenklooster. Vroeger konden gewone burgers in de benedenkapel van het klooster diensten bijwonen. De nonnen woonden de dienst bij in de bovenkapel. Tegenwoordig is het Museum Elburg gevestigd in het klooster. Er worden geen diensten meer gehouden. Elburg was vroeger een vissersplaats aan de Zuiderzee. Met de komst van de Afsluitdijk in 1932 ging die functie van de stad verloren. Visserij maakte plaats voor andere beroepen. In de jachthaven van Elburg vind je nog steeds botters, oude houten schepen, die de herinnering aan het visserijverleden van Elburg levend houden.

Hoogtepunten Elburg

Van het oude Hanzestadje Elburg is nog veel bewaard gebleven. Niet voor niets is Elburg opgenomen in de nieuwe Hanzesteden fietsroute. Het vestingstadje is ook bekend vanwege haar stadswallen en de opmerkelijk rechte straatjes en steegjes ademen nog de sfeer van de middeleeuwen.

Het meest bekend van Elburg is het iconische Agnietenklooster. Zet uw elektrische fiets neer en breng een bezoek aan Museum Elburg en haar kloostertuin.

Wandel met de fiets aan de hand onder de monumentale Vischpoort door en bekijk vervolgens de haven. In de jachthaven van Elburg vind je nog steeds botters, oude houten schepen en Bottermuseumwerf De Hellege die de herinnering aan het visserijverleden van Elburg levend houden. Tip: Vlakbij de Vischpoort zit ook De Smaakmakerij met allerlei lekkernijen. Genieten!