Doesburg is een ”drielandenpunt”, gelegen op de grenzen van de Achterhoek, Veluwe en Liemers, aan de rivieren IJssel en Oude IJssel.Doesburg geniet grote bekendheid door haar gerestaureerde binnenstad. Het middeleeuwse stratenpatroon is nog volledig in tact. Al in 1237 verwierf Doesburg stadsrechten, 60 jaar eerder dan Amsterdam. Deze fraaie Hanzestad heeft een rijk cultureel leven, met diverse toonaangevende musea, galeries en ateliers en u vindt er tal van knusse boetiekjes, leuke speciaalzaken en gezellige terrasjes. Doesburg noemt zichzelf de stad voor levensgenieters. Ontdek zelf waarom.

Hoogtepunten in Doesburg

In De Waag is de oudste horecagelegenheid van Nederland gevestigd. De Waag is gevestigd in een prachtig monumentaal pand uit 1478 en is de ontmoetingsplek in deze oude Hanzestad. Men verwent de HanzeTour elektrische fietsers graag met een lokale specialiteit, verse mosterdsoep. Op het terras heeft u een optimaal uitzicht op het oude stadhuis, een Hanzemonument van grote kwaliteit. Aanrader.

Het Grote Convent of Mariëngrave werd reeds in 1334 genoemd. Het mocht zich verheugen in de bijzondere bescherming van de stad, die in 1407 de samenleving van de daarin aanwezige geestelijke zusters in een aantal regels vastlegde. In 1441 kreeg men een eigen kapel en begraafplaats en vijf jaar later vergunde de bisschop van Utrecht de zusters de derde regel van St. Franciscus aan te nemen.

De Martini-kerk is in laat-gotische stijl gebouwd en dateert uit 1485. Als het unieke Walcker-orgel wordt bespeeld is dat een majestueuze ervaring. De 94 meter hoge toren getuigt van de rijkdom in vroeger tijden en is te beklimmen. Gelukkig heeft uw HanzeTour fiets elektrische aandrijving.