Hanzestad Deventer is een van de vijf oudste steden van Nederland. Tussen 1000 en 1500 ontwikkelde Deventer zich tot een waar handelscentrum. Dat de stad zich aansloot bij het Duitse Hanzeverbond had daar uiteraard mee te maken. Dit verbond was bedoeld om de handel tussen steden te bevorderen en om kooplieden bescherming te bieden.

De stad was een belangrijke Hanze havenstad aan de IJssel en tijdens de middeleeuwen trok Deventer handelslieden uit heel Europa aan om deel te nemen aan de jaarmarkten in deze stad. Zo ontstond de huidige historische binnenstad met stadsplein Brink als Hanzehart van Deventer. Brink vandaag de dag heeft met een fontein in het midden en vele gezellige terrasjes, schaduwrijke bomen en monumentale bouwwerken eromheen.

U vindt daar ook het karakteristieke Waaggebouw uit de Hanzetijd waar nu het Deventer museum gevestigd is. Ook in de rest van het historische centrum van Deventer zijn er veel monumentale bouwwerken die zeer de moeite waard zijn. Zo vindt u hier bijvoorbeeld ook het oudste stenen woonhuis van Nederland.

Museum De Waag is gevestigd in het oudste waaggebouw van Nederland. Het is een icoon van de stad, gelegen aan de Brink van Deventer. Hanzestad Deventer was vooral in de 14e en 15e eeuw belangrijk als jaarmarktstad. De stad werd hèt ontmoetingspunt voor handelaren die overal vandaan kwamen.

Zet dus uw elektrische fiets neer bij de VVV, neem een stadswandeling en ontdek zelf wat een hippe en levendige stad met een authentieke sfeer Deventer in 1250 jaar tijd geworden is.

Bijkomen van alle indrukken doet u weer op Brink, al eeuwenlang het centrale punt waar mensen elkaar ontmoeten. De firma Bussink bakt er nog steeds de bekende Deventer koek. Deze lekkernij uit grootmoeders tijd smaakt verrukkelijk.

Toeristentip is de HanzeTour audiotour (Brink, De Waag, Bergkwartier).

Hoogtepunten Deventer

De skyline van Deventer wordt bepaald door de toren van de Lebuïnuskerk. De Grote of Lebuinuskerk was in de Hanzetijd het de hoofdkerk van de stad en een van de voornaamste kerken binnen het bisdom Utrecht. De Lebuinuskerk deed tijdens het kortstondige bestaan van het rooms-katholieke bisdom Deventer (1559-1591) dienst als kathedraal. De kerk staat in de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg' uit 1990.

In het Bergkwartier lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Je vindt er tal van monumenten, waaronder de Bergkerk. De Sint-Nicolaaskerk of Bergkerk in Deventer is een van oorsprong romaanse kruisbasiliek en bevindt zich op een oude rivierduin in het Bergkwartier. Ze is in de bloeitijd van de Hanzestad gesticht door Norbertijnen uit het Westfaalse Varlar (nabij Coesfeld). De kerk, een romaanse kruisbasiliek, werd aan Sint-Nicolaas gewijd, de beschermheilige van de schippers. Het gebouw vertoont veel gelijkenis met kerken uit de Oostzeelanden. In de 15e eeuw onderging de Bergkerk diverse verbouwingen waardoor deze een laatgotisch karakter kreeg. Zo zijn de twee karakteristieke torenspitsen in die periode gebouwd.

De geschiedenis van de Deventer koek gaat terug tot in 1417. Er werd koek verhandeld naar Hanzesteden als Bergen in Noorwegen. In 1593 waren er dertien koekbakkers in de stad en in 1637 had het gilde zelfs vijfentwintig leden. Vandaag vindt u op Brink 84 Het Deventer Koekwinkeltje van Jb. Bussink. In dit knusse zaakje wordt nog elke dag Deventer koek gebakken volgens een eeuwenoud en geheim recept.