Hanzestad Deventer is een van de vijf oudste steden van Nederland. Tussen 1000 en 1500 ontwikkelde Deventer zich tot een waar handelscentrum. Dat de stad zich aansloot bij het Duitse Hanzeverbond had daar uiteraard mee te maken. Dit verbond was bedoeld om de handel tussen steden te bevorderen en om kooplieden bescherming te bieden.

De stad was een belangrijke Hanze havenstad aan de IJssel en tijdens de Middeleeuwen trok Deventer handelslieden uit heel Europa aan om deel te nemen aan de jaarmarkten in deze stad. Zo ontstond de huidige historische binnenstad met stadsplein De Brink als Hanzehart van Deventer. De Brink vandaag de dag heeft met een fontein in het midden en vele gezellige terrasjes, schaduwrijke bomen en monumentale bouwwerken eromheen.

U vindt daar ook het karakteristieke Waaggebouw uit de Hanzetijd waar nu het Deventer museum gevestigd is. Ook in de rest van het historische centrum van Deventer zijn er veel monumentale bouwwerken die zeer de moeite waard zijn. Zo vindt u hier bijvoorbeeld ook het oudste stenen woonhuis van Nederland.

De skyline van Deventer wordt bepaald door de toren van de Lebuïnuskerk. De architectuur van deze eeuwenoude kolos contrasteert aangenaam met het moderne stadhuis-met-de-vingerafdrukken.

Zet dus uw gratis HanzeTour E-bike neer bij de VVV, neem een stadswandeling en ontdek zelf wat een hippe en levendige stad met een authentieke sfeer Deventer in 1250 jaar tijd geworden is.

Bijkomen van alle indrukken doet u weer op de Brink, al eeuwenlang het centrale punt waar mensen elkaar ontmoeten. De firma Bussink bakt er nog steeds de bekende Deventer koek. Deze lekkernij uit grootmoeders tijd smaakt verrukkelijk.

Toeristentip is de stadswandeling over de Brink, langs de Waag en door het Bergkwartier en daarna lunch of diner bij Proeflokaal Toer, de smaak van de Hanze, Brink 87 naast de VVV.

Hoogtepunten Deventer

In het Bergkwartier lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Je vindt er tal van monumenten, waaronder de nog in gebruik zijnde synagoge en het voormalige muntgebouw.

Het Deventer Koekwinkeltje van Jb. Bussink vind je op Brink 84. In dit knusse zaakje wordt nog elke dag Deventer koek gebakken volgens een eeuwenoud en geheim recept.

Hanzestad Deventer staat ook bekend als boekenstad. U vindt er talloze antiquariaten en tweedehandsboekwinkeltjes.