Ook in Hanzestad Arnhem waren de Van Rossems kind aan huis. Een zeer vermakelijke NTR aflevering die nog steeds te bekijken is.

Al vanaf de vroege middeleeuwen liet de adel rond Arnhem versterkte burchten bouwen. Later kregen deze kastelen een woonfunctie en legden de welgestelde eigenaren er prachtige parken en tuinen rondom aan. Een zekere Maarten van Rossem liet zijn huis in het centrum bouwen, dat staat er nog steeds. Toeristentip is de stadswandeling die begint in de beroemde Hanzekelders van Arnhem.

Maar ook de recente historie is in Arnhem nooit ver weg. De stad was in de Tweede Wereldoorlog het toneel van de Slag om Arnhem. Van dit drama zijn nog verschillende sporen terug te vinden.

Arnhem is de stad van glooiende stadsparken, van hedendaagse mode en kunst, van statige villa’s en van middeleeuwse kelders waar je zomaar een verrassend restaurantje in kunt aantreffen. Scheepvaartliefhebbers zullen genieten langs de Rijn en het uitzicht vanaf de hellingen van natuurgebied de Posbank is onovertroffen.

Hoogtepunten Arnhem

Het Duivelshuis, zoals te zien in de NTR Arnhem aflevering 'Hier zijn de Van Rossems'. In 1518 werd het huis eigendom van hertog Karel van Gelre. Na de dood van de hertog werd het huis in 1539 verkocht aan Maarten van Rossum, de veldheer van de hertog. Het huis werd in 1543 verbouwd en kreeg toen de officiële naam: "Huis van Maarten van Rossum". Na de dood van Van Rossum verkochten de erfgenamen het pand in 1575, waarna het door verschillende eigenaars werd bewoond.

Maak een ondergrondse stadswandeling met Historische Kelders Arnhem. Als u door de Rijnstraat loopt beseft u misschien niet dat er onder deze panden zich maar liefst 39 historische Hanze kelders uit de 13e, 14e en 15e eeuw bevinden. Aan de hand van getoonde Arnhemse bodemvondsten, informatieborden en zintuigprikkelende verrassingen maakt u een chronologische reis door de tijd en beleeft u de geschiedenis van Arnhem op een unieke manier. De wandeling eindigt in het oudste Hanzepand van Arnhem.

Boven de stad torent de Grote- of Eusebiuskerk uit. In deze laatgotische kruisbasiliek bevindt zich een unieke glazen lift, die tot een hoogte van maar liefst 73 meter stijgt. De gotische elementen van de Eusebiuskerk, bijvoorbeeld de spitsbogen en luchtbogen, maken het gebouw tot een belangrijk Europees monument. De Eusebiuskerk is gebouwd in 1453 tot 1560, maar kreeg wel een nieuwe toren na de schade die is ontstaan tijdens de Slag om Arnhem.